INFORMATIKA A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATBAN ÉS KÖNYVTÁRAKBAN ALAPÍTVÁNY

TÁJÉKOZTATÓ

a 2018. év második félév tanfolyamairól

A HUNGARNET egyesület és az NIIF Intézet hosszú évek óta sikeresen építi a magyar kutatói hálózatot, a tudományos kutatás, felsőoktatás és közgyűjtemények számára. A hálózat építésével párhuzamosan hatékonyan támogatja a felhasználói kör oktatását. Az oktatás szervezését és kivitelezését az INKA végzi.

Az INKA a szakmában neves előadók közreműködésével, korszerű technikai háttér birtokában biztosítja az oktatás eredményességét.

A tanfolyam szervezője: Informatika a Nemzeti Közszolgálatban és Könyvtárakban Alapítvány (INKA).

Cím: 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11.
Postacím: 1581 Budapest, Pf.: 15.
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Portál: http://www.inka-alap.hu

Ügyintézők:
Tamáska Lajos Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Lantos Attiláné Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: 432-9130
FAX: 432-9235

Tanterem helye: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, 1101 Budapest, X. Hungária krt. 9-11. 41. ép. fszt. 24.
Tanterem telefonszám: 432-9000/29-546

A tanfolyamokra jelentkezni az Internetes portálunkon megjeleníthető „Jelentkezési lap" kitöltésével, illetve faxon, e-mailben, postán a megadott címeken lehet. Jelentkezni a tanfolyamokra, legkésőbb a tanfolyam megkezdése előtt 10 nappal kell. A jelentkezést a tanfolyam megkezdése előtt 5-7 nappal visszaigazoljuk.

A tanfolyamok díjának kiegyenlítése átutalási számla ellenében átutalással, illetve a helyszínen készpénzfizetési számla ellenében, készpénzfizetéssel lehetséges.

Az egész napos tanfolyamok díja az ebéd, kávét, üdítő árát is tartalmazza.

A HUNGARNET egyesület az egyesület tagjai részérea megjelölt tanfolyamokra oktatási támogatást nyújt, a rendelkezésre álló pénzkeret összegéig. (Kb. az első 20-25 hallgató). A támogatás kihasználása érdekében javasoljuk a jelentkezést mielőbb megtenni.

Hely függvényében az UNION Hotelben (***) (belvárosban) biztosítunk szállást. Kétágyas szoba ára 7.000,-Ft/fő/nap, reggelivel. egyágyasé 10.500,-Ft/fő/nap reggelivel.

Green Hotel (****) (alapítvány közelében) Kétágyas 6.000,-Ft/fő/nap reggeli nélkül, egyágyas 8.000,-Ft/fő/nap reggeli nélkül. Egyéb szálláslehetőségről, kérésre tájékoztatást adunk.

2018. év. második félévre tervezett tanfolyamok

Internetes alkalmazások, könyvtár informatika (akkreditált tanfolyamok)

Könyvtárak a felhőn (30 óra 4 nap) 2018. nov. 26-29. 80.000,-Ft
Digitális és virtuális könyvtárak a tájékoztató munka szolgálatában (30 óra 4 nap) 2018. nov. 13-16. 80.000,- Ft
Egyéni információmenedzsment 2018. nov. 19-22. 80.000,- Ft
A digitális írástudástól az információs műveltségig (30 óra 4 nap) 2018. okt. 15-18. 80.000,- Ft

Marketing ismeretek Internet támogatással (akkreditált tanfolyamok)

Iránytű a kézbe – stratégia és tervezés (tréning könyvtári vezetőknek és munkatársaknak) 2018. szept. 24-27.  80.000,- Ft 
Vezető-Szerep-Játék - gyakorlat (30 óra, 4 nap) 2018. nov. 5-8. 80.000,- Ft
Ügyfélszolgálati tréning II. - gyakorlat (30 óra 4 nap) 2018. nov. 19-22. 80.000,- Ft

Felhasználói ismeretek

ECDL MS Word ADVENCED alapon (24 óra, 3 nap) 2018. okt. 29-31. 60.000,- Ft
ECDL MS Excel ADVENCED alapon (30 óra, 4 nap) 2018. nov. 5-8. 60.000,- Ft
ECDL MS Acces ADVENCED alapon (30 óra, 4 nap) 2018. nov. 12-15. 60.000,- Ft
ECDL MS PowerPoint ADVENCED alapon (24 óra, 3 nap) 2018. nov. 19-21. 60.000,- Ft

Hálózati operációs rendszerek (akkreditált tanfolyamok)

LINUX operációs rendszer (60 óra 8 nap) 2018. dec 3-13. 160.000,- Ft

Egyéb tanfolyamok

Külön igény szerint is szervezünk tanfolyamokat,minimum 8 fős csoportok részére, könyvtár informatika, számítástechnika, multimédia, marketing ismeretek és távoktatás témákban. Csapatépítő tréningeket szervezünk, kellemes környezetben, elsősorban minőségbiztosítási témakörökben, de igény szerint egyéb kapcsolt tanfolyamokkal is szervezzük a tréningeket. A tanfolyamokról érdeklődni lehet a fentebb megadott címen, illetve a megadott telefonon, faxon, e-mail-ben.

A részletes tájékoztató és a „Jelentkezési lap” megtalálható:

http://www.inka-alap.hu/ portálon az „Oktatás” fül alatt.

Jelentkezni a portálon található „Jelentkezési lap” kitöltésével és online küldésével a legegyszerűbb.

Az Alapítvány az alábbi felnőttképzési szolgáltatásokat nyújtja:

  • Képzési tanácsadás
  • Előzetes tudásszint felmérés

Tisztelt Olvasók!

Az INKA 2018 évben is elindítja könyvtár-informatikai, marketing, számítástechnikai akkreditált továbbképzéseit.

A hallgatókkal való hatékonyabb kapcsolattartás érdekében az INKA folyamatosan üzemelteti a számítógépes portál szolgáltatását. Elérhető: http://www.inka-alap.hu címen.

 

Kérem, vegye igénybe portál szolgáltatásunkat. Itt minden friss információt megtudhat az oktatási és egyéb tevékenységeinkről, tanfolyamainkról, a jelentkezés módjáról. Friss híreinkben rendszeres tájékoztatást nyújtunk legfrissebb képzési lehetőségekről.

 

Figyelmükbe ajánlom az alább felsorolt tanfolyamainkat. Közülük kiemelném a felhő igénybevételével, az ügyfélszolgáltatással, valamint Magyarországon elsőként mi foglalkozunk az Egyéni információmenedzsmenttel kapcsolatos témaköröket. Tanfolyamainkat minden olyan könyvtárosnak ajánljuk, akik könyvtáruk népszerűsítését, olvasótáboruk bővítését tűzték ki célul.

 

Internetes alkalmazások, könyvtár informatika (akkreditált tanfolyamok):

 

Könyvtárak a hálón

                 A tanfolyam célja a felhővel kapcsolatos fogalmak tisztázása. Megismertetni a felhő működésének lényegét, felhő struktúrákat. Elsajátítani az üzleti alapon működő felhők, valamint az NIIF által üzemeltetett felhő szolgáltatásait.

        A tanfolyam foglalkozik az NIIF által üzemeltetett felhő szolgáltatásaival, mint a

  •  kutató hálózati szolgáltatások, 
  •             multimédia szolgáltatások, 
  •             adattárolás, 
  •             adatvédelem 

Az NIIF felhő rendszer hardver és szoftver hátterével és kiemelten az adatvédelemmel.További téma az NIIF felhőre kapcsolódás menete. A felhő igénybevételével, hogyan csökkenthetők a könyvtárak informatikai költségei.

 

 Digitális és virtuális könyvtárak a tájékoztató munka szolgálatában

 

            A tanfolyam célja, hogy a hallgatók ismerjék meg a digitális könyvtárak és a meta adatok, az információs műveltség, a web 2.0 és a virtuális tájékoztatás kérdéseit. Szerezzenek jártasságot a World Wide Weben ingyenesen elérhető, néhány esetben regisztrációt igénylő tájékoztatási források használatában és ismerjék meg az ezek használatához kapcsolódó elméleti hátteret. Elsajátítatni a hálózaton található fájlformátumokat, az információ megtalálhatóságának elméleti kérdéseit, a keresésoptimalizálást. Kompetencia szintjén tudják használni az internetes keresőgépeket és gyakorlati használatukat, a szakterületi keresőszolgálatokat, a forráskalauzokat.

 

„Egyéni információmenedzsment”

 

A 30 órás akkreditált tanfolyam, egy Magyarországon még alig ismert tudásterületet foglal össze. Hogyan kezeljük munkahelyi számítógépünkön a különböző formátumú adatokat? Tananyag alapelve: találjunk meg mindent, szűrjünk mindent, egységesítsünk mindent, rendszerezzünk mindent, mentsünk mindent, védjünk mindent.

 

Foglalkozunk az elektronikus levelezés menedzselésével, a képi dokumentumok kezelése keretében konvertálás a különböző formátumok között, nagy sújt fektetünk a személyes digitális környezet kialakítására, és a mobil környezet menedzselésére.

 

 

A digitális írástudástól az információs műveltségig

 

            A tanfolyam célja megismertetni a hallgatókkal a digitális írástudás, valamint az információs műveltség lényegét, az információs műveltség pedagógiáját, elérni azt, hogy a hallgatók gyakorlatban, kompetencia szinten tudják használni a szükséges hardver és szoftver eszközöket.

 

A tanfolyam anyaga, az egyszerű digitális írástudástól a információs műveltség szintjéig terjed. A részvevők ismerkedjenek meg az elektronikus szövegek és könyvek világával, az olvasás és publikálás új formáival, továbbá gyakorlati ismereteket szerezhetnek a digitális információ körforgásának egyes fázisairól: gyűjtés, tárolás, szerkesztés, megosztás; valamint a felhő- és a mobil-alapú számítástechnika használatáról.

 

 

Marketing ismeretek Internet támogatással (akkreditált tanfolyamok).

 

 

A vezetés gyakorlata gyakorló vezetőknek

 

            Ez a nagyon gyakorlatorientált tréning 10 modulban dolgozza fel a vezetői munka napi teendőinek legfontosabb elméleti és gyakorlati ismereteit 4 témakör köré csoportosítva (tárgyalástechnika, teljesítménymenedzsment, hatásos szóvivő (prezentáció), konfliktus-kezelés).  Mind a 4 témát egy elméleti összefoglalással kezdjük, ami gyakorlati tanácsokat is tartalmaz. Az elméleti modult egyéni, csoportos és közös gyakorlatok, feladatok sora követi.

 

A program az ismeretek felelevenítése, rendszerezése mellett elsősorban a személyes tapasztalat, a közös gondolkodás és a szerepjátékok révén kíván tanítani. A cél, hogy a program járuljon hozzá az elméleti modulban összegzett hasznos tudás gyakorlatban való alkalmazásához, azaz a tudástranszferhez, illetve a gyakorlatok és feladatok révén biztosítsa a résztvevők tényleges fejlődését a vezetői munkában nélkülözhetetlen kulcskompetenciák terén.

 

 

 Iránytű a kézbe – stratégia és tervezés (tréning könyvtári vezetőknek és munkatársaknak)

 

            Egy vezetéssel szemben alapelvárás, hogy a rá bízott erőforrásokat a lehető leghatékonyabban működtesse. Ennek feltétele, hogy a szervezet tevékenysége, az azt meghatározó célok illeszkedjenek a mindenkori környezethez. A stratégiai menedzsment és tervezés terén tehát kulcsfontosságú a tudatos vezetői munka, és a megfelelő módszerek ismerete. A tréning célja a stratégiaalkotás és tervezés módszertanának elsajátítása elméletben és gyakorlatban. Mivel a feladat nagysága és az alkalmazandó módszerek okán célszerű minél nagyobb számban bevonni a tervezési folyamatba a munkatársakat is, a tréning nemcsak vezetőknek, de a könyvtárak munkatársainak is hasznos ismereteket nyújt.

 

 

Ügyfélszolgálati tréning II. (gyakorlat).

 

            A program keretében a résztvevők fejleszthetik kommunikációs készségüket, tárgyalástechnikájukat, prezentációs technikájukat és előadói képességüket. Elméleti és módszertani támogatást kapnak a konfliktusok, nehéz ügyfélszolgálati helyzetek kezeléséhez. Emellett tudatosítja bennük a program az ügyfélszolgálati funkció fontosságát, az ügyfélszolgálatos munkatársakkal szembeni, magatartásukkal kapcsolatos elvárásokat. 

 

            A program 14 modulon keresztül segíti a gyakorló ügyfélszolgálatos könyvtárosokat abban, hogy fejlesszék a sikeres közönségkapcsolati munkához nélkülözhetetlen alapvető kompetenciáikat új ismeretek és tapasztalaton alapuló tudás (jártasság és készségek) megszerzése révén, illetve önismeretük fejlesztésével. A program épít az INKA Alapítvány „Ügyfélszolgálati tréning a könyvtári minőségfejlesztésért” című akkreditált képzésének tananyagára, de gyakorló, már tapasztalattal bíró olvasószolgálatos munkatársak esetében nem előfeltétel az alapozó képzésen való részvétel. A jelen program az egyéni és csoportos gyakorlatok, valamint a közös feladatok megoldása révén a tapasztalati úton való tanulást szolgálja.

 

 

Felhasználói ismeretek

 

 

 

Szövegszerkesztés, haladó szint

 

A modul célja: az AM3 modul (Szövegszerkesztés, haladó szint) megkívánja, hogy a jelölt olyan munkára használja a szövegszerkesztő alkalmazást, amelyeket hagyományosan haladó szintű szövegszerkesztői dokumentumoknak nevezünk. A jelöltnek képesnek kell lennie hatékonyan használni az alkalmazást az alapszintet meghaladó módon, és magas színvonalú szövegszerkesztői dokumentumokat kell elkészítenie, amelyek tartalmaznak bonyolultabb tipográfiai, formázási és elrendezési megoldásokat, többek között táblázatokat, űrlapokat és grafikákat is. A jelöltnek képesnek kell lennie a szövegszerkesztő alkalmazás különféle eszközeit, például a makrókat használni, vagy a magasabb szintű körlevélfunkciókat kezelni.

 

 

 

Táblázatkezelés, haladó szint

 

A modul célja: az AM4 Modul (Táblázatkezelés) azt várja el a vizsgázótól, hogy olyan feladatokat megoldására hépes használni a táblázatkezelő alkalmazást, amelyeket hagyományosan haladó szintű táblázatkezelői dokumentumoknak nevezünk. A vizsgázónak tudnia kell hatékonyan használni az alkalmazást az alapszintet meghaladó módon, és képesnek kell lennie numerikus, szöveges és grafikus adatokat szerkesztenie és javítania, továbbá adatokat rendezni, lekérdezni és csatolni. A vizsgázónak diagramokon, grafikonokon haladó szintű formázási és megjelenítési feladatokat kell elvégeznie. A vizsgázónak  logikai, statisztikai és matematikai műveletek elvégzésére alkalmas függvényeket kell használni, továbbá képesnek kell lennie az elérhető elemző és munkalapvizsgálati eszközök használatára, továbbá egyszerű makrók rögzítésére és futtatására.

 

 

 

Adatbázis-kezelés, haladó szint

 

A modul célja: az Advanced adatbázis modul keretében a vizsgázónak számot kell adnia arról, hogy az alapszintet meghaladó módon képes hatékonyan dolgozni egy adatbázis-kezelővel, és képes a program által nyújtott lehetőségek kihasználására. Ismerni kell különböző formátumú adatok importálásának és csatolásának módját, csakúgy, mint aggregáló, keresztáblás és paraméterzett lekérdezések létrehozását. Tudnia kell frissítő-, táblakészítő és hozzáfűző lekérdezéseket létrehoznia, illetve azokkal adatot módosítani, kinyerni, összetett űrlapokat létrehozni és módosítani, az űrlapon számításokat végezni, segédűrlapot alkalmazni. Képesnek kell lennie haladó jelentéseket létrehozni, futóösszeget számolni, egyedi rekordok megjelenését előírni. A vizsgázónak tisztában kell lennie egyszerű automatizálási feladatok megoldásának módjával, makró készítéssel és annak űrlaphoz, jelentéshez, vezérlőelemhez való hozzárendelésével.

 

 

 

Prezentácó, haladó szint

A modul célja: az AM6 Modul (Prezentáció) megköveteli a jelölttől, hogy ismerjen néhány alapvető szempontot, amelyet a bemutatók tervezése előtt és közben figyelembe kell venni. A jelöltnek hatékonyan kell tudnia alkalmazni a kezdő szintet meghaladó módon és ismeretekkel a bemutató–készítő alkalmazást, amelynek eredménye egy haladó szintű bemutató. A jelöltnek ismernie kell az alkalmazásban rejlő lehetőségeket, haladó formázási és elrendezési technikákat alkalmaznia és multimédiás effektusokat használnia. Kidolgozott diagramokat, grafikonokat kell tudnia készíteni, rajz– és képszerkesztői eszközökkel módosítania rajz objektumokat és képeket. Tudnia kell továbbá makrót rögzíteni és alkalmazni.

 

 

 

Hálózati operációs rendszerek (akkreditált tanfolyamok)

 

 

Linux operációs rendszer I-II. rész.

 

            A LINUX. sok egyéb képessége mellett, erőteljes szoftver támogatottságának köszönhetően napjaink egyik legnépszerűbb hálózati operációs rendszere. Jó választás azoknak a könyvtáraknak, akik hálózattal rendelkeznek, illetve akik annak kialakítását tervezik. A tanfolyam célja, hogy a résztvevők áttekintést és a gyakorlati ismereteket szerezzenek a LINUX. operációs rendszerrel kapcsolatos alapfogalmakról, megismerjék az alapvető funkcióit és lehetőségeit. A tanfolyam alapvető LINUX rendszerismereteket tartalmazz. A tanfolyam megismerteti a hallgatókkal a LINUX fájl kezelést, processek kezelését és a grafikus felhasználás lehetőségeit.

 

            A LINUX. sok egyéb képessége mellett, erőteljes szoftver támogatottságának köszönhetően napjaink egyre népszerűbb hálózati operációs rendszere. Üzemeltetése azonban több számítástechnikai ismeretet követel, mint ami egy felhasználótól elvárható. Tanfolyam azoknak nyújt segítséget, akik nem informatikai végzettségűek, de mégis vállalkozni szeretnének egy LINUX rendszer üzemeltetésére.

 

A tanfolyam célja a rendszeradminisztráció rendkívül összetett feladatának megtanítása. A rendszeradminisztráció rendkívül összetett feladat. Magába foglalja a rendszer telepítését, konfigurálását, üzemeltetését, folyamatos monitorozását, a biztonsági felügyeletet, mentést, helyreállítást és még sok más kapcsolódó tevékenységet. A tanfolyam célja rövid elméleti áttekintést és gyakorlati ismeretet nyújtani e feladatok hátteréről.

 

 

A képzésekről, azok tematikájáról részletesebb tájékoztató a Portál kezdőlapjának aktuális menüpontjai alatt találhatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download Free Designs http://bigtheme.net/ Free Websites Templates